+31618515821 rozebottels@gmail.com

Eerste week
De pupjes zijn geboren. De eerste week is gevuld met drinken en slapen. De moeder helpt de pupjes met poepen en plassen, dat kunnen ze nog niet zo goed zonder hulp. De pupjes kunnen nog niet zien en horen. Deze fase wordt ook wel de vegetatieve of neonatale fase genoemd.

Lopen moeten ze ook nog leren. Na drie dagen starten we met een neurostimulatie programma, dit zal er in de toekomst voor zorgen dat de pupjes beter met stressvolle situaties om kunnen gaan. Dit programma bestaat in deze eerste drie weken vooral uit een kennismaking met prikkels die door het lichaam worden geregistreerd. Denk bijvoorbeeld aan streling door mensenhanden (hoofdje, voetzooltjes etc) en het vastpakken van het pupje. Lekker knuffelen dus!

Tweede week
Dit wordt als overgangsfase aangeduid. De pups bereiden zich lichamelijk en geestelijk voor op een extern gerichte kennismaking met de wereld. De oogjes gaan na ongeveer 9 dagen open, de oortjes gaan nu ook open de pupjes kunnen zien en horen. Aan het einde van de tweede week krijgen de pupjes de eerste ontworming en worden de nageltjes geknipt.   

Derde week
In de derde week, de start van de primaire socialisatiefase (die tot de 12de week duurt), is het een drukte van jewelste in de werpkist, de pupjes ‘lopen’ rond en oefenen verschillende motorische vaardigheden. Lopen gaat steeds beter, ze gaan zitten en spelen met elkaar. Een eerste kennismaking met speelgoed wordt ook bewust geboden in deze week. Deze fase staat namelijk ook bekend als inprentingsfase en is van essentieel belang voor de toekomstige ontwikkeling van de pup.

Het is belangrijk om de pupjes op deze leeftijd al met verschillende materialen in aanraking te laten komen. Wij wisselen zachte en harde materialen dan ook af. Intussen zijn ze ook begonnen met eten van zacht voedsel (geweekte puppy brokjes) en het drinken van water. De zindelijkheidstraining is ook van start gegaan. De pups leren langzamerhand zo het nest schoon te houden, heel belangrijk voor een succesvolle zindelijkheid bij de nieuwe eigenaar.

Vierde week
Het is weer tijd voor een ontworming. Verder worden de nageltjes weer geknipt en worden de haartjes rond de anus voor het eerst geknipt. Zo leren de pups al jong dat mensenhanden geen bedreiging vormen en vachtverzorging er ook gewoon bij hoort.  Als het weer het toe laat zijn ze intussen ook al buiten geweest. De pupjes spelen met elkaar.

Vijfde week
Intussen eten de pupjes harde brokjes. Ze wisselen spelen, leren en slapen af. Ze maken steeds bewuster kennis met de andere dieren. Soms komt de chipper van de Raad van Beheer al in deze week, alle pupjes krijgen een chip met een eigen unieke code en er wordt wat wangslijmvlies afgenomen voor het ouderschap DNA-onderzoek. Hiermee worden ze definitief gekoppeld aan hun stamboomnaam. 

Zesde week
In de zesde week krijgen de pupjes hun eerste vaccinatie, we gaan hiervoor met de auto naar de dierenarts. Ook krijgen ze deze week weer een ontworming, maar een ander middel dan de vorige keer. Als het weer het toelaat gaan de pupjes iedere dag naar buiten. Inmiddels zijn de meeste pupjes al goed zindelijk op de grasmatten die wij daarvoor gebruiken.

Zevende week
De dagen bestaan uit eten, spelen, slapen en ervaren. Nog iedere dag ontdekken ze nieuwe dingen. Alle speeltoestellen worden veel gebruikt. Niet alleen om er mee te spelen, maar ook om er in te bijten. Pups leren namelijk nog steeds de speeltjes met verschillende materialen het best te ontdekken door erin te bijten. Bij mooi weer spelen de pupjes ook in een klein zwembadje. De pupjes vertrekken naar hun nieuwe thuis, klaar om de rest van de wereld te ontdekken. 

 

nl_NL