+31618515821 rozebottels@gmail.com

De loopsheid
Een aantal dagen voor aanvang van de loopsheid zijn de eerste tekenen van al zichtbaar. De dagen daarna is het wachten tot de aanstaande moeder begint te vloeien. Gemiddeld duurt een loopsheid drie weken. Na ongeveer 12 dagen kan een teef gedekt worden. Echter is er een ruim verschil bekend in de dag waarop de teef ook daadwerkelijk gedekt zou moeten worden ( er zijn voorbeelden van dekkingen op de 5e dag maar ook op de 20e dag).

Progresteron bepaling
Om de juiste dekdatum te bepalen worden progresteron bepalingen gedaan. Dit gaat met behulp van een bloedonderzoek. Een klein beetje bloed word afgenomen en direct onderzocht in het laboratorium. De uitslag van deze test komt in een waarde. Een lage waarde <2,5 wil zeggen dat de teef loops is, maar de eisprong nog niet heeft plaats gevonden. De eisprong vindt ergens plaats tussen een waarde van 4 en 6. De dekking vindt pas plaats nadat de eisprong heeft plaatsgevonden.

De dekking
Als de progresteron-waarde zo hoog is dat de teef gedekt kan worden (dekrijp is), reizen we met de teef naar de reu toe, soms zijn we hier meerdere dagen voor onderweg. Als de teef op de juiste dag gedekt wordt is één dekking voldoende. Toch worden er meestal meerdere dekkingen gedaan. Tijdens de dekking zitten de reu en teef voor enige tijd gekoppeld; ze zitten dan aan elkaar vast en kunnen door de zwelling van het mannelijk geslachtsorgaan niet loskomen. Dit duurt gemiddeld 20 minuten. Tijdens de dekking zie je naast de staart van de reu dat hij pompt en vaak zie je dat de teef haar buik regelmatig aanspant (contractie) en daarmee het zaad richting haar baarmoeder haalt.

Eerste drie weken na de dekking
Soms zien we in de eerst drie weken na de dekking duidelijke veranderingen bij de aanstaande moeder. Zo kan de blik in de ogen veranderen en slapen ze meer dan anders. Sommige teven hebben last van ochtendmisselijkheid en weigeren te eten of moeten zelfs overgeven. Na ongeveer 10 dagen zijn sommige teven een dagje niet zo lekker, de eitjes nestelen zich nu in de baarmoederwand.

De echo
Rond de 28ste dag na de dekking kan er een echo gemaakt worden om de dracht te bevestigen. De dierenarts kan nu ook een reële schatting geven van het aantal pupjes dat de moeder draagt.

De buik begint zichtbaar te groeien
Vanaf de vierde week van de dracht begint de buik van de aanstaande moeder zichtbaar te groeien. In het begin gaat dit nog langzaam, maar vanaf de zesde week van de dracht groeit de buik snel steeds groter. 

De laatste loodjes
Kort voor de bevalling slapen de teven veel. 24 uur voor de eerste pup geboren wordt kennen de meeste teven een temperatuurdaling van minstens 1 graad onder de gemiddelde lichaamstemperatuur. Als de bevalling zich langzaam aan gaat dienen, wil de teef niet meer eten, begint ze te hijgen en vertoont onrustig gedrag, met name graven in de werpkist. In de natuur worden jonge dieren natuurlijk in een holletje in de grond geboren en dit natuurlijke gedrag is bij honden nog altijd terug te vinden.

De pups bewegen nu langzaam vanuit de buikholte naar het geboortekanaal. Een aantal uren, soms enkele tientallen minuten, voor de eerste pup geboren wordt, breken de vliezen van de aanstaande moeder en verliest zij vruchtwater. De plaatsingsweeën zullen vervangen worden door persweeën. De teef drijft nu de eerste pup naar de uitgang van het geboortekanaal.

De bevalling
Pups zijn levensvatbaar vanaf de 58ste dag. De pups verlaten het geboorte- kanaal in zowel kopligging als stuitligging en worden in principe geboren in een vliesje. Het is van belang dat dit vliesje door de moederhond open gemaakt wordt zodat de pup zuurstof binnenkrijgt. De moederhond zal ook de navelstreng doorbijten. Hier kan de eigenaar hulp bij bieden. Een teef die een groot nest verwacht, houdt meestal een pauze van een tot meerdere uren. 

Het is per teef en ras afhankelijk hoeveel tijd er tussen de geboorte van iedere pup zit. Als het te lang duurt is dit vaak een teken dat de pup niet gunstig ligt en het geboortekanaal niet door kan komen. De dierenarts moet dan uitkomst bieden met behulp van wee-opwekkers, het halen van de pup of zelfs keizersnede. Direct na de bevalling hebben moeder en pups behoefte aan veel rust; er is een grote lichamelijke inspanning geleverd.

 

nl_NL