In het nieuwe gezin
De dag dat de pup bij jullie komt wonen is een ingijpende dag voor zowel jullie als jullie pup. Van de vertrouwde omgeving met nestgenoten en moeder naar alleen reizen met nieuwe mensen naar een nieuw thuis. Voor de pup die dan nog echt baby is een hele grote overgang. Het is dan ook belangrijp dt de pup in het ebgin veel rust krijgt en de tijd krijgt om aan het nieuwe gezin te wennen en zijn nieuwe leef omgeving. Als de pup vertrouwen heeft in zijn nieuwe gezinsleden kunnen jullie samen verder gaan met de wereld verkennen.
De verhuizing is vaak een spannende dag voor zowel de pup als de nieuwe familie. Neem de tijd om de pup rustig te laten wennen. Welkoms feestjes en veel bezoek is echt te veel voor de jonge pup.
Stamboom
Alle pups die bij ons geboren zijn krijgen een stamboom van de raa dvan beheer. Voordat de stamboom aangemaakt wordt door de Raad van Beheer worden de ouders geveriefieerd door middel van DNA onderzoek.
Als de pups ongeveer 5 weken oud zijn komt een buitendienst medewerker van de Raad van Beheer op huisbezoek. Alle pups krijgen dan een chip en met een soort wattenstaafje wordt wat wangslijmvlies afgenomen. Hiermee wordt onderzocht of de door ons opgegeven ouders ook daadwerkelijk de ouders zijn. Pas als dit DNA onderzoek afgerond en verwerkt is worden de stamboom nummers aangemaakt. Het duurt dan nog een weekje ongeveer voordat wij de stambomen in huis hebben. Meestal zijn de pups dan al in hun nieuwe omgeving, wij sturen de stamboom dan per post naar jullie toe.
De chip
Het pupje heeft al een chip. De chip is geplaatst door een buitendienst medewerker van de Raad van Beheer. De chip is door ons geregistreerd bij databankhonden en op het moment dat de pup bij ons weg gaat zullen wij de registratie afmelden. Jullie kunnen/moeten de chip dan zelf opnieuw registreren bij een van de databanken.
Op het moment van verhuizen geven wij de verhuizing ook door aan de raad van beheer, jullie krijgen een mailtje waarmee jullie het hondje kunnen toevoegen aan jullie mijnrvb.nl account. Er zal vanuit de raad van beheer ook informatie verstrekt worden hoe jullie het hondje bij de overheid kunnen registreren.
Huisdieren verzekering
Om onverwachte zeer grote medische uitgave te voorkomen raden wij het aan om uw hondje aan te melden voor een huisdieren zorgverzekering.
Op het moment dat de pup het nest verlaat vragen wij een maand gratis verzekering aan bij Figo. Jullie krijgen een mailtje emt een activatie link, de verzekering verloopt vanazelf na een maand.
Vaccinaties
Op de leeftijd van 6 weken heeft de pup een eerste vaccinatie gehad van onze dierenarts. Op de leeftijd van 9 en 12 weken is een vervolg vaccinatie noodzakelijk. Niet alleen om jullie pup te beschermen, maar ook de honden die jullie op andere plekken ontmoeten te beschermen. Wil je naar het buitenland met de hond, dan is een rabiës enting noodzakelijk. Honden mogen het land niet verlaten en later weer terug keren zonder rabiës vaccinatie.
Ontwormen
Tot de leeftijd van 2 maanden is het advies om iedere twee weken de pup te ontwormen. Er zijn diverse middelen op de markt om dit te doen, wij ontwormen de pups regelmatig en met verschillende middelen.
Wij raden jullie aan om de pup na de leeftijd van 2 maanden iedere maand te ontwormen tot de leeftijd van 6 maanden. Daarna 2 tot 4 keer per jaar.
Hondenschool
Voordat je de pup op komt halen heb je al contact gelegd met een hondenschool. Kijk vooral of de school bij jullie situatie past. Wij raden aan om altijd in een groep les te volgen, zodat jullie hondje went aan andere rassen en mensen. Daarnaast hebben wij goede ervaringen met het volgen van lessen tot minstens de leeftijd van 1,5 jaar.
Socialiseren
Er word veel geschreven over socialiseren, en het is voor iedereen bekend dat dit een belangrijk onderdeel is van de eerste levensfase van de jonge hond. Socialiseren betekent niet een overdaad aan nieuwe prikkels maar wel het gebalanceerd aanbieden van nieuwe ervaringen.
Hoe zou je dit kunnen doen?
– In de eerste dagen went de pup aan de nieuwe mensen om hem heen, aan het nieuwe huis, de nieuwe buitenomgeving. De dagelijkse routine zal mogelijk veranderen en ook zullen ze kennis maken met nieuwe geluiden en geuren. Dit is de eerste fase van socialiseren in de nieuwe omgeving, het leren kennen van je nieuwe woonplek en de nieuwe geluiden, geuren en routines.
– Vervolgens ga je uitbreiden, bezoek nieuwe plekken, maar ga gedoceerd te werk en kijk goed naar je hondje. Wat voor de een heel makkelijk gaat kan voor de ander veel meer tijd kosten. Het is beter om een plek een aantal keer herhaaldelijk te bezoeken dan in korte tijd teveel verschillende plekken.