De dag is aangekomen dat de pupjes naar hun nieuwe familie gaan. Vaak een spannende dag voor zowel de pup als de nieuwe familie.

De chip 
Het pupje heeft al een chip. De chip is geplaatst door een buitendienst medewerker van de Raad van Beheer. De chip is door ons geregistreerd bij petlook. Als de pup ons verlaat zullen wij de registratie afmelden. Jullie kunnen/moeten de chip dan zelf opnieuw registreren bij een van de databanken.

Entingen
Op de leeftijd van 6 weken heeft de pup een eerste enting gehad van onze dierenarts. Op de leeftijd van 9 en 12 weken is een vervolg enting noodzakelijk. Niet alleen om jullie pup te beschermen, maar ook de honden die jullie op andere plekken ontmoeten te beschermen. Wil je naar het buitenland met de hond, dan is een rabiës enting noodzakelijk. Honden mogen het land niet verlaten en later weer terug keren zonder rabiës vaccinatie.

Verzekering
Om onverwachte zeer grote medische uitgave te voorkomen raden wij het aan om uw hondje aan te melden voor een huisdieren zorgverzekering. Er zijn verschillende aanbieders.

Ontwormen
Tot de leeftijd van 2 maanden is het advies om iedere twee weken de pup te ontwormen. Er zijn diverse middelen op de markt om dit te doen. Wij raden jullie aan om de pup na de leeftijd van 2 maanden iedere maand te ontwormen tot de leeftijd van 6 maanden. Daarna 2 tot 4 keer per jaar.

Hondenschool
Voordat je de pup op komt halen heb je al contact gelegd met een hondenschool. Kijk vooral of de school bij jullie situatie past. Wij raden aan om altijd in een groep les te volgen, zodat jullie hondje went aan andere rassen en mensen. Daarnaast hebben wij goede ervaringen met het volgen van lessen tot minstens de leeftijd van 1,5 jaar.

Socialiseren
Er word veel geschreven over socialiseren, en het is voor iedereen bekend dat dit een belangrijk onderdeel is van de eerste levensfase van de jonge hond. Socialiseren betekent niet een overdaad aan nieuwe prikkels maar wel het gebalanceerd aanbieden van nieuwe ervaringen.

Hoe zou je dit kunnen doen?
– In de eerste dagen went de pup aan de nieuwe mensen om hem heen, aan het nieuwe huis, de nieuwe buitenomgeving. De dagelijkse routine zal mogelijk veranderen en ook zullen ze kennis maken met nieuwe geluiden en geuren. Dit is de eerste fase van socialiseren in de nieuwe omgeving, het leren kennen van je nieuwe woonplek en de nieuwe geluiden, geuren en routines.
– Vervolgens ga je uitbreiden, bezoek nieuwe plekken, maar ga gedoceerd te werk en kijk goed naar je hondje. Wat voor de een heel makkelijk gaat kan voor de ander veel meer tijd kosten. Het is beter om een plek een aantal keer herhaaldelijk te bezoeken dan in korte tijd teveel verschillende plekken.

nl_NL