+31618515821 rozebottels@gmail.com

De dames

Onze teven
Hieronder een overzicht van onze teven. Via de links kun je de persoonlijke pagina van iedere teef bezoeken bij dutchdogdata.nl en bij lagotto.breedarchives.com. Dutchdogdata is de databank van de Raad van Beheer, hier zijn alle in Nederland in het stamboek geregistreerde honden en hun officiële gezondheidsuitslagen terug te vinden. lagotto.breedarchives.com is een door fokkers wereldwijd opgebouwde openbare database waar je onder andere testcombinaties kunt invoeren.

Voor ons fokprogramma werken wij met een gevarieerde groep honden. Het belang van genetische diversiteit in combinatie met gezondheid en gedrag staat hierbij voor ons altijd voorop.

Wij geloven niet in het uitsluitend fokken met volledig vrije ouderdieren of een zo laag mogelijk inteelt percentage.

Wij baseren ons fokprogramma op de kennis die wij opgedaan hebben over de generaties achter onze honden. Wij zetten deze kennis in on de lagotto populatie steeds weer een beetje beter te maken.
Want zelfs als is het inteelt percentage over 6 generaties heel laag, als er in de generaties voor deze honden zitten die een zelfde ongewenste eigenschap dragen dan is de kans dat deze in de pups terug komt zeer groot.

Gedrag
Er staat nog steeds in verschillende rasomschijvingen dat de lagotto voorzichtig kan zijn, terwijl dit niet in de rasstandaard staat. We zien ook dat de lagotto echte angst en agressie kan laten zien, het is aan de fokker om dit mee te nemen in de afwegingen voor iedere voorgenomen combinatie.

Dat betekent dat er bij fokkers een grote verantwoordelijkheid ligt in het verbeteren van de genetische gedragscomponenten. Naast het zorgen voor een solide basis voor iedere geboren pup.

Fokken met dragers
Wij fokken ook met honden die drager zijn van in het ras bekende erfelijke afwijkingen die naar voren komen tijdens het DNA onderzoek en recessief* van aard zijn.

Het voordeel van het blijven inzetten van deze honden is dat je de genetische variatie in het ras ook behoudt. Natuurlijk worden dragers altijd gecombineerd met een partner die vrij is van hetzelfde in het ras bekende erfelijke probleem. Op deze manier zorg je ervoor dat de pups uit deze combinaties de ziekte nooit zullen ontwikkelen. Want om een recessief bekend ziektebeeld te ontwikkelen moet de pup het gen van beide ouders krijgen.

Mochten we er voor kiezen om de bekende genetische ziektes in het ras niet meer in te zetten zullen we als gevolg een smallere genetische basis krijgen. Wat er weer voor kan zorgen dat nu nog onbekende ziektes tot uiting kunnen komen.

*erfelijkheid.nl/erfelijkheid/autosomaal-recessief
*dutchdogdata.nl
*lagotto.breedarchives.com

 

Pumpkin is bij ons geboren en heeft twee nestjes gehad wij hopen in 2025 op een nestje van haar. Pumpkin is een zeer intelligent hondje wat graag werkt.

dutchdogdata.nl
lagotto.breedarchives.com

Rozebottel's I'm Made of Soul

Zola is een wat kleiner teefje met een heel vriendelijk en kalm temperament. Wij hopen in 2024 een nestje met haar te fokken.

dutchdogdata.nl
lagotto.breedarchives.com

Rozebottel's Zêzere

Ella is bij ons geboren, ze heeft een nestje gehad waaruit wij zelf een teefje gehouden hebben. We hopen in 2024 op een nestje van haar.

dutchdogdata.nl
lagotto.breedarchives.com

Rozebottel's Ella Cruella

Viva is bij ons geboren en erg enthousiast in temperament daarnaast valt ze op daar haar zeer rastypische uiterlijk. Wij hopen op pups van haar in 2024 of 2025.

dutchdogdata.nl
lagotto.breedarchives.com

Rozebottel's Love of my Life

Chips is bij ons geboren en was het enige pupje in dat nest. Ze is de dochter van Pumpkin. Chips is een heel aanhankelijk hondje wat rustig in huis is en actief buiten. We hopen op haar eerste nestje in 2024.

dutchdogdata.nl
lagotto.breedarchives.com

Rozebottel's Tortilla

Queenie is in de USA geboren uit twee honden die door ons gefokt zijn. We hopen in 2024 op haar tweede nest.

dutchdogdata.nl
lagotto.breedarchives.com

Rozebottels Queen of hearts at Kimik

Ginger is bij ons geboren en heeft een periode in de USA gewoond. Zij vult haar dagen met knuffelen en op de bank hangen. Wij hopen in 2024 of 2025 een nestje met Ginger te fokken.

dutchdogdata.nl
lagotto.breedarchives.com

Rozebottel's Mumm de Mumm

nl_NL