+31618515821 rozebottels@gmail.com

Vergiftiging bij honden

door | okt 24, 2023

Zoekhondje bij uitstek 

De lagotto is een hondje wat gebruikt wordt voor het zoeken van truffels, het is dan ook niet gek dat de lagotto een hondje is wat vaak op zoek is naar iets eetbaars.

Voor het uitselecteren van alles wat ze vinden en in hun mond stoppen hebben ze hun eigenaar nodig. Maar wat is nu veilig en wat is nu niet veilig voor jouw lagotto? Of wat kan zelfs een dodelijke afloop tot gevolg hebben?

Om een inzicht te geven wat veilig is en wat niet veilig is hebben we deze pagina gemaakt.

“Vast en los” of “geef maar”

Vanaf het eerste moment dat de lagotto pup bij jou in huis komt, zal deze de wereld gaan ontdekken met zijn bekje. Ze pakken dingen vast en gaan er aan sabbelen, in bijten en met enige regelmaat ook allerlei dingen opeten.

Ze zijn bijzonder getalenteerd in het vinden van allerlei dingen die voor hun aantrekkelijk zijn om te leren kennen dan wel op te eten. Voor veel honden eigenaren herkenbaar en vooral voor lagotto eigenaren soms een ware strijd en frustratie. Bij sommige honden is alleen het wandelen met een muilkorfje nog een veilige oplossing. Zodat er niet meer van alles opgegeten kan worden. Een hardnekkig probleem omdat het opeten van wat je vindt zelfbelonend gedrag voor de hond is.

Als jonge pups vanaf het eerste moment leren dat je iets vast kunt pakken maar ook weer los kunt laten, dat “geef maar” en “laat maar” een optie zijn. Dat je iets kunt ruilen tegen een beloning, dan kun je het opeten van onbekende dingen in controle houden. Leer je pup dit aan vanaf het eerste moment dat hij bij jou is.

Links naar pagina’s met meer informatie over vergiftiging bij huisdieren.

LICG vergiftiging bij

Symptomen vergiftiging

Giftige stoffen voor honden en katten

Opletten met

 Je zou er misschien niet meteen aan denken maar de volgende dingen kunnen zeer gevaarlijk zijn voor jouw hondje.

Ontlasting van paarden Wanneer paarden ontwormd worden zal een deel van het gebruikte middel terug te vinden zijn in de ontlasting. Voor de hond is Ivermectine geen geregistreerd geneesmiddel.

Paddenstoelen uit Amanita familie, o.a. vliegenzwam en groene knolamaniet en andere paddenstoel soorten kunnen zeer giftig en levensbedreigend zijn voor een hond. Bij twijfel kan er een identificatie van de soort gevraagd worden in deze facebookgroep. Heeft je hondje een paddenstoel opgegeten en is hij ziek, ga dan direct naar de dierenarts. In de volgende facebookgroep kunnen ze bij spoed de paddenstoel identificeren.

Schoonmaakmiddelen Sommige schoonmaakmiddelen zijn zeer gevaarlijk voor honden.

Schil van walnoot De noot zelf is op zich niet giftig. De groene schil om de walnoot is wel giftig.

Blauwalg is zeer giftig voor honden en kan een levensbedreigende situatie veroorzaken. Leer je hond dat hij alleen het water in gaat als jij daar toestemming voor geeft. 

Chocolade Doordat er in chocolade een giftige stof zit kan het eten van chocolade ernstige problemen veroorzaken. hoe donkerder de chocolade hoe hoger de concentratie van deze stof is.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

nl_NL