De Lagotto Romagnolo

Rasbeschrijving

De Lagotto Romagnolo, ook wel bekend als het Italiaanse truffelhondje, is een oud ras wat nog niet zo lang erkend is. In 1995 werdt het ras erkend door de FCI, in 2005 kwam de definitieve erkenning.

Van oorsprong werd de lagotto gebruikt in de moerassen rondom Ravenna voor de jacht op klein waterwild. Met het droogvallen van de moerassen werden ze steeds vaker ingezet voor het zoeken naar truffels in het aangrenzende gebied Romagna.

De Lagotto is over het algemeen een snelle en wendbare hond, dat maakt hem zeer bruikbaar voor het werk in de heuvels en op ongelijke ondergrond. Ze hebben een natuurlijke drang tot zoeken en zijn zeer gericht op hun baas. De Lagotto kan gereserveerd zijn tegenover anderen en is luidruchtig aangelegd. In huis zijn ze rustig en speels, buiten zijn ze dol op rennen en graven. De Lagotto is geschikt voor meerdere vormen van hondensport. Ze presteren goed bij gehoorzaamheid, behendigheid en flyball.

Het hele lichaam is bezaaid met krullen. De Lagotto is bruin, wit of oranje. Met of zonder aftekeningen welke enkelkleurig zijn of geschimmeld. Ook komen er honden met tan aftekeningen voor. De meeste bruine en oranje honden hebben een genetische vergrijzingsfactor en blijven dus niet zo donker van kleur als ze geboren worden. Een enkele keer worden er kortharen geboren. Dit is het gevolg van het inkruisen van andere rassen in het verleden.

De mooie vacht van de Lagotto vraagt veel onderhoud. De vacht verhaart niet, maar de ondervacht moet er wel uit. Maandelijks een goede kambeurt en minimaal twee keer per jaar trimmen is echt nodig. De haren in de opening van de gehoorgang moeten tweemaandelijks verwijderd worden om problemen te voorkomen. Wanneer dit aan jonge pups geleerd wordt zal dit in de toekomst geen problemen geven.

Gezondheid

Zoals bij ieder leven wezen komen genetische defecten ook voor bij de Lagotto Romagnolo. Op dit moment is het in Nederland verplicht om de lagotto op de volgende punten te testen; heupdysplasie, erfelijke oogafwijkingen, Benign Familial Juvenile Epilepsy (BFJE).
Daarnaast is het mogelijk om de de knieën te testen (Patella luxaties), de ellebogen (ODC, LPC, LPA, incogruentie) en om via een DNA test aan te tonen of de hond wel of niet drager is van het kort haar gen (Furnishing).

20121210-192139.jpg

20121210-192648.jpg

20121210-192655.jpg

20121210-192701.jpg