Nieuws

Lagotto Romagnolo

In de hedendaagse hondenwereld staat de Lagotto Romagnolo bekend als de Italiaanse truffelhond. Hij dankt zijn naam en reputatie aan zijn geweldige prestaties in de truffeljacht. De Lagotto is het enige ras ter wereld, gespecialiseerd in het vinden van de truffel, maar zeker niet het enige ras dat wordt gebruikt voor truffeljacht. De zoektocht naar truffels is echter niet het basisfundament van het ras: dat is het halen van waterwild.

De Lagotto is altijd bekend geweest samen met de Barbet, Portugues Water Dog (Cao di Aqua Portugues) en Spanish Water Dog (Perro de Agua Espanol). Hoewel deze vier rassen worden beschouwd als elkaars equivalenten, de Barbet die de status heeft van de voorloper van alle waterhonden, onderscheidt de Lagotto zich vooral door de compactheid van het lichaam en het uitstekende reukvermogen. In het verleden en heden werd beweerd dat zowel de Barbet als de Lagotto Romagnolo afstammen van Afrikaanse honden, naar huis gebracht door kruisvaarders, varend in het Midden-Oosten. De Etrusken leefden tussen de rivieren Arno en Tiber en stonden bekend om hun maritieme handel en piraterij. Vanaf het begin van de Etruskische periode is de aanwezigheid van gekrulde honden in Italië, gebruikt om kleine watervogels te vinden, bekend.

De oorspronkelijke bewoners van de moerassen tussen Ravenna en Ferrara fokten en gebruikten de Lagotti om bezittingen en boten te beschermen en uiteindelijk vogels te apporteren. Deze bewoners heetten Vallaroli (ook bekend als Lagotti). Lagotto is letterlijk synoniem aan “waterhond”. Hoewel de Lagotto vanwege zijn oorspronkelijke functie zijn naam kreeg, is het ras vanaf het allereerste begin geen Lagotto Romagnolo genoemd. Lange tijd gebruikten de Italianen de naam “krul harige hond” om het ras aan te duiden.

Toen de moerassen droog waren, tussen 1840 en 1890, zochten de watervogels hun toevlucht tot andere gebieden en de Lagotto kon niet meer als een retriever van het wild worden gebruikt. Het uitstekende reukvermogen bleef echter intact. Sinds de 19e eeuw hebben de inwoners van Vallaroli het leven van hun Lagotti op jacht gemaakt naar truffels. Vanaf de Tweede Wereldoorlog werd de truffel zeldzaam vanwege de enorme uitbreiding van de landbouw in het noorden van Italië. De Lagotto verloor bijna zijn tweede functionaliteit na het ophalen van watervogels. Toch is het ras tot nu toe nog steeds gebruikt als truffeljager, dankzij de inspanningen van toegewijden in het laatste kwart van de vorige eeuw.